Eén van de belangrijkste waarden binnen ons onderwijs is 'veilig en beschermd'. Ieder kind moet zich veilig voelen om zo tot leren te kunnen komen. Hieronder staan een aantal maatregelen en aanpakken die wij hanteren om deze veiligheid ook te kunnen bieden
Anti-pestcoördinator, contactpersoon bij pesten en aandachtfunctionarissen
De anti-pestcoördinatoren zijn:
mevr. Sathiady (n.sathiady@ikecdewaterlelie.nl)
dhr. M. Sloof ( m.sloof@vlietkinderen.nl)
Zij zijn ook de contactpersonen bij pesten op onze school.
De aandachtfunctionarissen voor handelen bij een vermoeden van huiselijk geweld of kindermishandeling zijn:
mevr. Bergen (l.bergen@ikecdewaterlelie.nl)
mevr. van Westerop (l.vanwesterop@ikecdeweterlelie.nl)
mevr. Stevens (l.stevens@ikecdewaterlelie.nl).
Bij vermoeden van huiselijk geweld of kindermishandeling, doorlopen we de stappen van de Meldcode. Hierbij gaan we altijd met ouders in gesprek. Onze ervaring is dat er vaak een hulpvraag van ouders op tafel komt en dat ouders vaak graag geholpen willen worden.
Anti-pestprogramma: Orka, aan de slag met gedrag
Wij werken met Orka: de superheldenaanpak. Tijdens deze lessen worden de kinderen getraind in zes superhelden (keuzes): opkomen voor jezelf, negeren, de slimme plek, relaxed reageren, elkaar aanspreken en elkaar helpen. De lessen bestaan uit oefeningen waarin de kinderen feedback krijgen over de keuzes die gemaakt worden. Deze keuzes kunnen de kinderen toepassen in alle situaties. De leerkrachten en de externe trainer geven de Orka-lessen. De leerkrachten worden daardoor ook getraind om de werkwijze dagelijks voort te zetten. Hierbij de link naar de video met uitleg van de werkwijze Orka: https://youtu.be/aqHPYlMBL1Q
Sociale en fysieke veiligheid
IKEC De Waterlelie monitort de sociale veiligheidsbeleving en het welbevinden van onze leerlingen. We nemen een vragenlijst af via Enquête-tool van Vensters.
Ondersteuning
In IKEC De Waterlelie bieden we de leerlingen de ondersteuning die zij nodig hebben om de potentie die zij hebben waar te kunnen maken. De ondersteuning die we kunnen geven, staat beschreven in ons schoolondersteuningsprofiel. Hierin omschrijft de school hoe leerlingen met een extra ondersteuningsvraag begeleid worden. En welke middelen de school hiervoor ter beschikking heeft. Ook het contact met de ouders hierover komt aan bod.
Iedere school heeft een schoolondersteuningsprofiel (SOP). In het SOP hebben we als school beschreven hoe de ondersteuning aan leerlingen binnen de school is georganiseerd. Deze ondersteuning bestaat uit twee delen: de basisondersteuning van de school en de extra ondersteuning die een school biedt voor leerlingen die meer nodig hebben. Deze ondersteuning wordt geboden in samenwerking met het samenwerkingsverband. Onze school is onderdeel van het samenwerkingsverband Passend Primair Onderwijs Haaglanden (SPPOH). SPPOH ondersteunt scholen bij het vormgeven van passend onderwijs in Haaglanden. Wilt u meer informatie over passend onderwijs op onze school of in de regio, lees dan ons SOP of bezoek de website van SPPOH.
School Ondersteunings Profiel 2024
Overige documenten Sociale Veiligheid en ondersteuning:
Anti-pestprotocol
Informatiefolder regelingen rond klachten misstanden etc. Panta Rhei
Klachtenregeling Panta Rhei
Notitie School en Echtscheiding
Time-out protocol
Beleid schorsen en verwijderen
Schoolplan 2023-2027